Avui he llegit un estudi que analitza i classifica els proveïdors de hosting gestionat, des dels que fan colocation pur i dur fins als proveïdor de cloud computing com Google, Amazon i Microsoft, passant pels ISP clàssics i els integradors. Entre les diferents dades i reflexions que aporta l'estudi, m'ha interessat especialment el canvi del model de negoci que s'està produint en les empreses que ofereixen serveis de hosting gestionat.

Si inicialment la relació entre el proveïdor de hosting i el client es basava en el lloguer d'espai o hardware, compartint les infraestructures i la xarxa, ara s'està evolucionant cap a la compartició del hardware. Això no és cert del tot, ja que fins ara s'ha compartit hardware en serveis molt específics, com l'allotjament de planes web o el correu elèctronic (Hosting Compartit). El canvi que s'està produint ara va més enllà de la compartició de recursos sense cap garantia com en el cas del Hosting Compartit. Sinó que ara la compartició de recursos permet garantint la disponibilitat i exclusivitat d'aquest recursos compartits. D'altre banda, la compartició de recursos s'estén a aplicacions empresarials com ara CRMs, ERPs, etc. Tot aquest canvi és suporta sobre les tecnologies de virtualització, les quals permeten la compartició dels recursos hardware garantint els nivells de servei requerits.

D'altre banda, aquest canvi també està portant un canvi en el model de facturació entre proveïdor i client. Si fins ara, el model de facturació es basava en el cobrament per part del proveïdor d'una quota mensual pel servei prestat amb independència de l'ús que el client en fes, ara això canvia. Ara el proveïdor factura el servei segons l'ús que el client fa del mateix. Hi ha proveïdor que facturen per usuaris concurrents connectats en el sistema, d'altre segons els recursos assignats com número de cpu, memòria ram, espai de disc o amplada de banda d'internet consumida. I fins hi tot n'hi ha que facturen per cicle de cpu o pel consum elèctric. Aquest canvi que ajusta el pagament del servei a l'ús que el client en fa del mateix, està portant a nous models de relació entre el proveïdor de hosting gestionat i els seus proveïdor de hardware i software per tal d'ajustar la despesa amb el nou model de facturació a client. Tenim exemples com la modelitat de llicenciament SPLA ( Service Provider Servie Agreement) de Microsoft, la qual s'ajusta al model de pagament per ús, reduint el risc dels proveïdors de hosting gestionat.

Ja per finalitzar, en tot aquest canvi que s'està produint, cal destacar que el gran beneficiat és el client, el qual redueix costos d'explotació dels seus serveis IT i guanya en disponibilitat i seguretat, en definitiva en qualitat de servei.