Costos del Cloud vs Datacenter propi
Dintre d'una estratègia de TI hi ha molt factors que infueixen en la presa de desicions, però un des més importants és el cost. Sobre tot en sistemes d'alta disponibilitat. A continuació es comparen els costos de desplegar els sistemes d'informació en un infraestructura propietària versus fer-ho contractant d'infraestructura com a servei o IaaS.
Costos directes
Utilització dels servidors:
- En sistemes propietaris l'ús anual dels servidors està entre el 5% i el 20% de la seva capacitat.
- Quan es virtualitzen els servidors, l'ús passar a ser d'un 20% a un 25% de la seva capacitat.
- En el sistemes en cloud, l'ús pot arribar fins a un 100%.Ja que permet adaptar els recursos a l´ús.
Cost del hardware:
- En el cas d'un sistema propietari, s'ha de fer una despesa molt gran en hardware: servidors, routers, switch's, balancejadors de càrrega, etc.
- Les economies d'escala dels proveïdors cloud permeten comprar grans volums de hardware a molt baix cost. I els clients es beneficien d'aquest baix cost.
Eficiència energètica:
- Segons les estadístiques de la industria el PUE (Power Usage Effectiveness) mig és del 2.5. Això vol dir que per cada KW gastat pels servidors, 1,5 KW son gastats per mantenir en execució els servidors (corrent, climatització, ...)
- Baixar el PUE requereix de sistemes i equips dedicats i de les millorar pràctiques del mercat que de vegades no son assequibles per les empreses, o que no es poden aplicar ja que no es disposa de prou volum de servidors com per justificar la inversió en baixar el PUE.
- En empreses amb grans datacenters com els proveïdors de Cloud, l'estalvi de costos que implica un PUE més baix, justifica les inversions.
Redundància:
- Disposar d'un sistema redundant d'alta disponibilitat, no sols requereix duplicar els servidors i l'storage, sinó que també requereix duplicar les xarxes i equips de xarxa, els proveïdors de comunicacions y fins hi tot el datacenter. A més hi ha la complexitat que comporta gestionar tota aquesta infraestructura.
- Els proveïdors de Cloud permeten al client desplegar la infraestructura redundada en diferents datacenters totalment isolats a un cost molt baix.
Seguretat:
- Un altre cost directa per l'empresa es assumir la responsabilitat de garantir la confidencialitat, integritat i disponibilitat de les dades crítiques de negoci. Això implica disposar d’equips de protecció (firewalls, ids, ...), personal qualificat, compliment de les regulacions y seguretat física.
Gestionar la cadena de subministra:
- Amb un datacenter propietari passen alguns mesos des que s'ordena la compra d'un actiu fins que aquest està en producció.
Personal:
Disposar d'un sistema propietari suposa assumir els costos de personal per a fer les següents tasques:
- Analitzar el millor hardware, comprar-lo i posar-lo en producció.
- Disseny y construcció del centre de dades.
- Administradors y operadors de sistemes i xarxes en règim de 24x7.sistema.
- Gestió de la seguretat.
Costos indirectes
Gestionar sistemes d'alta disponibilitat implica disposar de personal molt qualificat y dedicar esforços a la gestió dels sistemes. Aquest esforços suposen un cost d'oportunitat ja que es podrien destinar aquests recursos i esforços a tasques o funcions del cor del negoci.
La cloud no sols permet estalviar en costos, sinó que també permet a les empreses tenir un time-to-market més petit, la flexibilitat d'utilitzar recursos sense limitacions durant sols el temps necessari, de manera que és més àgil y més productiu.
Como guardar la ip real del cliente con Varnish
Costes del Cloud vs Datacenter Propio